Oglas

Za prste polizati

Pohani kruh kao iz djetinjstva? Samo ako izbjegnete ove pogreške

author
N1 Info
30. lip. 2025. 19:39
pexels-pohani kruh
Rachel Claire/Pexels

Pohani kruh je mnogima omiljen doručak - jednostavan, ukusan i podsjeća na djetinjstvo.

Oglas

No, da bi bio savršeno hrskav na rubovima, a mekan i prozračan u sredini, bez viška masnoće i bez da ostane prepečen ili sirov, potrebna je vještina, pažnja i nekoliko korisnih trikova, piše portal Krstarica.

Ako vaš pohani kruh često ispadne gnjecav, zagoren ili "živ", evo što vjerojatno radite krivo – i kako to možete popraviti.

1. Režete kruh pretanko

Ako je kruh pretanak, može se raspasti jer smjesa od jaja i mlijeka postane preteška za njega. Idealna debljina kriške je oko 1,5 cm – tako zadržava oblik i upija taman koliko treba.

2. Koristite svježi kruh

Najbolji rezultati postižu se s kruhom starim barem jedan dan. Svježi kruh je previše mekan i lako se raspada kad upije tekućinu.

3. Pržite na maslacu

Maslac lako izgori na visokim temperaturama, što može dati gorak okus. Umjesto toga koristite biljno ulje – ono bolje podnosi toplinu i ravnomjernije peče.

4. Ne dodajete mlijeko

Dodavanje punomasnog mlijeka u smjesu s jajima čini pohani kruh mekšim i ukusnijim. Iako to kod nas nije uvijek običaj, rezultat je znatno bolji.

5. Stavljate previše jaja

Za dvije kriške kruha dovoljno je jedno jaje i četvrtina šalice mlijeka. Previše jaja može rezultirati gnjecavom teksturom.

6. Zaboravljate začiniti

Dodajte malo soli i papra, a po želji i prstohvat kima, naribani sir ili parmezan. Za slatku varijantu isprobajte cimet, vaniliju ili šećer u prahu.

7. Niste dovoljno strpljivi

Ulje mora biti dobro zagrijano – ako nije, kruh će upiti previše masnoće. Pohajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav.

Savršeni pohani kruh je stvar pažljive pripreme i pravih omjera. S ovim savjetima vaš doručak će svaki put ispasti kako treba – bilo da volite slanu ili slatku verziju.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama